Kurumsal Kimlik Nedir? Kurumsal Kimlik Çalışmalarında Nelere Dikkat Edilmelidir?
Bu yazımızda sizlere kurumsal kimlikten ve kurumsal kimlik çalışmalarında nelere dikkat edilmesi gerektiğinden bahsedeceğiz. Kurumsal kimlik; bir markanın imzasıdır. Bir markayla tanıştığımızda ilk gördüğümüz ve ilk izlenimi yaratan etken kurumsal kimliktir. Markanın duruşunu temsil eder. Bir markayı bazen sadece renginden, bazen sadece logosundan veya fontundan hatırlayabiliriz. İşte bu noktada kurumsal kimliğin bir marka için ne kadar önemli olduğunu anlıyoruz. Kurumsal kimlik bir markanın daha etkili ve daha başarılı olmasını sağlayan önemli unsurlardan biridir. Markanın vizyonunu ve misyonunu belirleyen oldukça önemli bir konudur. Çünkü kurumsal kimlik, bir markanın sektöre tutunmasında rolü çok fazladır.
Kurumsal kimliğe ait birkaç ana unsur bulunmaktadır. Burada asıl başarıyı sağlamanın yolu, bu unsurların birbirleriyle uyumlu ve kendi içinde dikkat çekici olmasını sağlamaktır. Tabii ki marka ile uyumlu olması gerektiğinden bahsetmiyoruz bile. A’dan Z’ye görsel, işitsel ve metinsel yapısı tutarlı olmalıdır. Ayrıca tüm bunlar bir strateji doğrultusunda kurgulanmalıdır. İyi bir kurumsal kimlik için ihtiyacımız olan ana unsurlardan bahsedelim.
1. Dikkat Çekici Bir Logo
Logo mutlaka akılda kalıcı ve dikkat çekici olmalıdır. Markanın misyon ve vizyonuna uyumlu olmalıdır. Müşterinin aklına önce markanın adının gelmesi için logo oldukça net olmalıdır. Kaliteli ve sade bir logo markanın akılda kalıcı olmasını sağlar. Markanın sektörü ve logo tasarımı uyum içinde olmalıdır.
2. Akılda Kalan Motto
Markanın kimliğini yansıtan dikkat çekici bir slogan olmalıdır. Motto belirlerken markanın vizyonu, vaadi ve müşteriyle ilişkisi çok önemlidir. Burada sloganın dili oldukça önemlidir. Müşteriye hitap ediş şekli, markanın bakış açısını komple değiştirebilir. Son olarak, motto ne kadar kısa ve öz ise o kadar akıllarda iz bırakır.
3. Etkili Renk Paleti
Markanın renk paleti sektörün getirilerine ve markanın yapısına uyumlu olmalıdır. Bu konuda ilk yapılacak şey, markanın sektöründe kullanılan renklerin araştırmasını yapmaktır. Markanın renk paleti, kalitesini öne çıkaracak kadar büyük bir etkiye sahiptir. Tonlar, gölgeler ve renk kombinasyonları iyi belirlenmelidir. Aynı zamanda baskın ve vurucu olarak kullanılacak bir veya iki renk mutlaka seçilmelidir. Bu vurucu renkler dışında seçilen renkler, tasarıma yardımcı olarak kullanılır.
4. Doğru Seslenen Bir Font
Profesyonel bir görüntü için mutlaka sade ve modern bir font seçilmelidir. Font, markanın hangi kitleye seslendiğini ve duruşunu belirler. Her sektörde farklı tipte fontlar kullanıldığı için, sektöre en uygun font seçimi yapılmalıdır. Aynı zamanda bu fontlar hem göze çekici gelmeli hem de markanın kurumsal kimliği ile uyumlu olmalıdır. Bu şekilde müşteri ile iletişim çok daha kolay gerçekleşir.
Bu unsurlar, markanın temsil ettiği bütün dijital ve basılı tasarımlar için uygulanır. Kartvizit, antetli kağıt, zarf, kaşe gibi tüm kurumsal tasarımlar için düzenlenir. Ayrıca reklam ve tanıtım amaçlı billboard, dergi, katalog gibi basılı işlere de yansımalıdır. Sosyal medya kanalları ve internet reklamcılığı için de aynı şekilde olmalıdır. Bunların hepsi birbiri içinde uyumlu olduğu takdirde başarılı bir kurumsal kimlik çalışması ortaya çıkmış olur.